РОЗПІЗНАВАННЯ УКРАЇНСЬКИХ ФРАЗЕМНИХ КОНСТРУКЦІЙ У ВЕЛИКИХ МОВНИХ МОДЕЛЯХ: ПОРІВНЯЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ CHATGPT, GEMINI ТА CLAUDE - Григор’єва, Єлизавета (Молодий дослідник, 2025)
Стаття присвячена дослідженню здатності сучасних великих мовних моделей (LLM) — ChatGPT, Gemini та Claude — розпізнавати українські фраземні конструкції в текстах корпусу ГРАК. Проведено кількісний аналіз частотності вибраних фразеологізмів та емпіричне тестування моделей за трьома критеріями: ідентифікація меж фраземи, інтерпретація її значення та семантично коректне перефразування. Результати свідчать про неоднорідність лінгвістичних стратегій і різну чутливість моделей до частотності фраземних одиниць, що має важливі наслідки для подальшого удосконалення алгоритмів обробки природної мови в українському мовному середовищі.