ЕМІГРАЦІЯ КРІЗЬ ПРИЗМУ ГЕНДЕРУ (ЗА ПОВІСТЮ МАРІЇ КОВАЛЬСЬКОЇ «ГАННА») - Медведєва, Софія (Молодий дослідник, 2025)
У статті проаналізовано художню репрезентацію жіночого еміграційного досвіду в повісті Марії Ковальської «Ганна» на основі гендерного підходу. Основну увагу зосереджено на аналізі образу головної героїні, Ганни, як символу перехідної ідентичності, що балансує між традиційними культурними приписами та прагненням до модерної самореалізації. Дослідження показує, що повість відображає не лише історичні реалії життя українських жінок у таборах для переміщених осіб, а й глибинні трансформації гендерних ролей, спричинені соціокультурною кризою вигнання.