ЕВОЛЮЦІЯ ІДЕЙНО-ТЕМАТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ В ЖІНОЧІй КОМБАТАНТСЬКІЙ ПРОЗІ (НА МАТЕРІАЛАХ ТВОРІВ Л. ФОЇ ТА Л. ІЛЬКІВ) - Пашковська, Анастасія (Молодий дослідник, 2025)
У статті продемонстровано зміни, які відбулися у зображенні війни та людини в жіночій комбатантській прозі на матеріалі творів Людмили Фої та Лідії Ільків. Проаналізовано, як авторки розкривають феномен людини в граничній ситуації. Показано спільні й відмінні риси художнього бачення двох авторок: у Фої домінує мотив фізичної жертви й національно-повстанська етика, у Ільків — духовно-психологічні переживання війни у сучасному контексті.