СУРЖИК ЯК СОЦІОЛІНГВІСТИЧНЕ ЯВИЩЕ: ОСНОВНІ ПІДХОДИ ДО АНАЛІЗУ - Максименко, Діана (Молодий дослідник, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз суржику як соціолінгвістичного явища в українському мовному просторі. Розглянуто основні наукові підходи до визначення поняття суржику, його статус у сучасному мовознавстві, а також дискусійність трактування як порушення літературної норми, соціолекту чи форми мовного змішування. Досліджено соціально-історичні передумови виникнення суржику, зокрема вплив русифікації, білінгвізму, урбанізаційних процесів і міжмовної інтерференції. Проаналізовано особливості функціонування суржику в різних сферах сучасного суспільства, зокрема в побутовому, молодіжному та масовокультурному середовищах, а також його соціальні функції й суспільне сприйняття представниками різних поколінь. Акцентовано увагу на тому, що суржик є відображенням складних історичних і соціокультурних процесів, які вплинули на формування мовної ситуації в Україні. Визначено, що поширення суржику пов’язане не лише з історично сформованими умовами, а й із сучасним рівнем мовної культури, мовної свідомості та ставлення до української літературної мови. Наголошено на важливості формування мовної компетентності й збереження мовної норми як складників національної ідентичності.