ДІАЛЕКТНА І РОЗМОВНА ЛЕКСИКА В СОЦІАЛЬНІЙ МЕРЕЖІ ІНСТАГРАМ: ЛІНГВОСТИЛІСТИЧНИЙ АНАЛІЗ - Тарасюк, Вікторія (Молодий дослідник, 2026)
У статті здійснено комплексний лінгвостилістичний аналіз функціонування діалектної та розмовної лексики в українському сегменті мережі «Інстаграм». Досліджено трансформацію територіальних говірок із маргіналізованих «сільських» елементів у престижний інструмент формування персонального бренду та маркер національної автентичності. Автор розглядає феномен «олітературеного» діалекту в цифровому дискурсі, де традиційне коріння мови адаптується до вимог візуальної комунікації та мультимедійності. На прикладі контенту популярних блогерів (Д. Гайдамахи, Д. Євтух, Ю. Верби та ін.) виявлено ключові стратегії самопрезентації: від свідомої інтелектуальної деконструкції мовних міфів до естетизації повсякденного суржику як «родзинки» блогу. Доведено, що використання позанормативних одиниць у соцмережах є не ознакою мовної деградації, а життєдайною силою, що забезпечує вітальність сучасної української ідентичності.