ВИКОРИСТАННЯ ЧАТ-БОТІВ БІБЛІОТЕКИ ЯК ЕЛЕМЕНТ СПРОЩЕННЯ КОМУНІКАЦІЇ «КОРИСТУВАЧ – БІБЛІОТЕКА» - Кузьменко, Оксана Юріївна (Молодий дослідник, 2024)
Бібліотеки як сучасні інформаційні центри намагаються знаходити та впроваджувати нові форми та напрямки роботи з користувачами. Чат-бот може стати одним з кращих помічників бібліотеки, адже він допоможе значно спростити цю комунікацію. У статті описано, чому саме Telegram-бот є зручною платформою, безкоштовний функціонал якої цілком задовольняє потреби як бібліотеки, так і користувачів, а також який досвід впровадження боту був у відділу обслуговування бібліотеки Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського.