БІБЛІЙНІ МОТИВИ У СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ЛІТЕРАТУРІ - Павлов, Володимир Олександрович (Молодий дослідник, 2023)
У пропонованій статті предметом дослідження є біблійні мотиви у сучасній українській літературі. Автор зауважує, що рецепція біблійних мотивів у контексті постмодерної іронічної традиції як наслідку панування атеїзму в радянський період притаманна ранній творчості В. Неборака та ранній ліриці С. Жадана. Це скептично-іронічне трактування релігійних мотивів та образів, епатажність і карнавальність; А в контексті екзистенційно-філософської та культурологічної традиції, – у творчості С. Жадана, Ю. Винничука, Г. Марчук; центральною тут є ідея важливості віри, людяності в апокаліптичному світі сучасної дійсності; профанації сакрального і водночас священності людського буття перед всесвітом. Автор робить висновок, що світогляд українства, незалежно від вірування чи атеїзму, потребує значної просвіти. Рівень обізнаності кращий у представників філологічних та загалом культурологічних професій, а ніж у людей інших сфер діяльності.