МІЖ ЖИТТЯМ І ТЕКСТОМ: АВТОБІОГРАФІЧНІ МОТИВИ У ПРОЗІ ІРИНИ ВІЛЬДЕ - Яценко, Дар’я (Молодий дослідник, 2025)
У статті досліджено автобіографічний вимір прози Ірини Вільде, зокрема механізми проникнення особистого досвіду, приватних переживань та соціокультурних умов у художню тканину її творів. Проаналізовано, як письменниця інтегрує власну біографію в літературний наратив, моделюючи жіночі характери, простір галицького міста, проблематику родинних стосунків і травматичного досвіду міжвоєнної доби. Узагальнено критичні студії, що трактують прозу Вільде як форму художнього самовисловлення, і з’ясовано, які елементи її життєпису стають структуротворчими для романів «Сестри Річинські», циклу «Метелики на шпильках» та ранньої новелістики. У статті простежено динаміку співвідношення факту та художньої трансформації, а також підкреслено значення автобіографічних мотивів для творення жіночого письма й формування індивідуальної авторської манери Вільде.