INSTAGRAM ТА TELEGRAM ЯК НОВІТНІ ЗАСОБИ РОБОТИ З КОРИСТУВАЧАМИ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ - Кузьменко, Оксана Юріївна (Молодий дослідник, 2023)
Зміни в інформаційному середовищі неодмінно впливають на канали комунікації в системі «бібліотека-користувач». У статті проаналізовано різні digital-платформи, за допомогою яких можна ефективніше взаємодіяти з користувачами, а також описано досвід впровадження таких форматів на прикладі роботи відділу обслуговування бібліотеки Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського.