ПРОЄКТ «Е-АРХІВ» ЯК ІННОВАЦІЯ ПРОЦЕСУ ЦІФРОВІЗАЦІЇ АРХІВНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Костюченко, Іванна (Молодий дослідник, 2025)
У статті розглянуто проєкт «е-Архів» як ключову інновацію цифрової трансформації архівної системи України. Показано, що створення єдиного електронного середовища накопичення, зберігання та пошуку архівних документів сприяє відкритості державного управління, спрощує доступ громадян і дослідників до інформаційних ресурсів та підвищує ефективність роботи архівних установ. Окреслено нормативно-правові та організаційні засади реалізації проєкту, зокрема створення спеціалізованого модуля «Архів» у структурі Міністерства юстиції та модернізацію системи «Електронні архівні системи (ЕЛАРСИС)». Проаналізовано сучасний стан упровадження «е-Архіву» у 2025 році на загальнодержавному й регіональному рівнях, а також динаміку оцифрування Національного архівного фонду. Зроблено висновок, що попри безпекові виклики, «е-Архів» поступово формує єдиний цифровий простір збереження історичної пам’яті України.