ФЕНОМЕН ЛІДЕРІВ ДУМОК: ПОНЯТТЯ, ТИПОЛОГІЯ ТА МЕХАНІЗМИ ВПЛИВУ - Біленко, Анастасія (Молодий дослідник, 2026)
Статтю присвячено дослідженню феномену лідерів думок (інфлюенсерів) у цифровому медіапросторі. Зростання популярності соціальних мереж зумовило появу нового типу медіаособистостей, здатних суттєво впливати на поведінку споживачів та бути ключовими агентами маркетингових комунікацій. Розкрито поняття «інфлюенсер» та «інфлюенсер-маркетинг», простежено їх еволюцію від блогосфери до сучасного цифрового середовища. Розглянуто типологію інфлюенсерів за розміром аудиторії (нано-, мікро-, макро- та мегаінфлюенсери), схарактеризовано переваги й обмеження кожної групи. Висвітлено механізми впливу лідерів думок: формування довіри, демонстрація експертності, трансляція цінностей. Проаналізовано роль інфлюенсер-маркетингу як інструменту е-бізнесу та чинника споживчої поведінки. Зроблено висновок, що інфлюенсерство є важливим каналом маркетингового просування, а результати дослідження можуть слугувати основою для подальших наукових розвідок у галузі цифрових комунікацій та медіаграмотності.