ІДЕЇ ПРАГМАТИЧНОГО ФЕМІНІЗМУ В ПОВІСТІ ОЛЕНИ ПЧІЛКИ «ТОВАРИШКИ» - Мироненко, Анастасія Сергіївна (Молодий дослідник, 2024)
Дослідження аналізує прагматичний фемінізм як ідейну основу найвідомішого твору Олени Пчілки. Роботу виконано у руслі феміністичної критики із залученням історико-літературного методу. З’ясовано сутність поняття прагматичного фемінізму та проаналізовано основні його ідеї у повісті «Товаришки», а саме: особливості розкриття теми жіночої освіти та шлюбу, а також образ ідеальної української жінки з точки зору авторки. Результати проведеного дослідження можуть допомогти увиразнити погляди Олени Пчілки, у яких феміністичні ідеї підпорядковувалися меті національного визволення.